piątek, 24 maja 2013

Awokado i krewetki z salsą limonkowo - pomidorową oraz donos z "nawsi"

Rodzina ma chwilowy przesyt szparagów... no cóż? Kawior z szampanem po miesiącu też by mi się przejadł... Był tydzień przerwy w spożywaniu szparagów, ale jutro znów będą (rodzina jeszcze o tym nie wie... chyba że ktoś mi szperał w lodówce).
Wam też oszczędzę już szparagów i podam krewetki z awokado wg. przepisu z książki Julie Biuso "Lato bez końca" (troszkę oczywiście uproszczone, bo gdzie znaleźć liście limonki kaffir?).
Ale, ale! Zanim krewetki... Nowy sezon "nawsiowy" rozpoczęty, a tu żadnych "nawsiowych" niusóf!
A zatem...
Sezon otworzyliśmy w długi weekend majowy. PO-RAŻ-KA ! Hektolitry wody, zimno, błoto po pachy, a właściwie po zderzaki, bo samochody grzęzły jak muchy w smole. Relacja, a właściwie fotorelacja, pochodzi z ostatniego, słonecznego weekendu żeby nie epatować beznadzieją.
Pierwsza fota jest dowodem na otwarcie sezonu. To jest TO na co czekamy całą zimę.
Druga, przedstawia Franciszka w szczypiorku. Franczesko zajada go garściami. Musimy przeganiać go z ogródka, bo ilości jakie zjada grożą... kłopotami.
Trzecia fota w naszym sadku.
Czwarta to nasza okoliczna "prawieProwansja".
A na tej jest schowany nasz domek.
Tu go lepiej widać :)
Po lewej nasze zboże po prawej sad zawodowy naszych sąsiadów.
A tu, wieczorne palenie pozostałości z ubiegłego roku i pieczenie kiełbasek...

No, to teraz dla wytrwałych, awokado i krewetki z salsą limonkowo - pomidorową.

Krewetki ( kilka, zależy jak duże)
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminu
2 duże dojrzałe ale jędrne awokado
1 łyżka oliwy

Salsa:
2 średnie pomidory
2 łyżki oliwy extra
sok z 1 limonki i otarta z niej skórka
1 mała cebulka drobno posiekana
1 papryczka chilli oczyszczona z pestek i posiekana
sól i pieprz do smaku

Przygotować salsę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki i posiekać. Wymieszać z resztą składników. Przyprawić.
Krewetki oczyścić zostawiając ogonek. Obtoczyć w kurkumie i kminie. Usmażyć / ugrilować po kilka minut z każdej strony.
Awokado przekroić, usunąć pestki. Na awokado nałożyć salsę, a na niej krewetki. Podawać.

7 komentarzy:

  1. Witaj, liście limonki kaffir można znaleźć w sklepach azjatyckich - nie wiem czy są takie koło Ciebie. Jak chcesz mogę Ci wysłać pocztą parę sztuk. :-) Do usług.
    ps. ja zawsze gotuję z tymi listkami limonki ryż i dodaję do dań z pogranicza Azji, że tak to nazwę :-) Daje wspaniałe aromat, nieco przypomina w zapachu trawę cytrynową ale tylko nieco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak sielsko!! fajne zdjęcia, kojące:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! kolorowo i optymistycznie! a taka "nawieś" to ja poproszę nawet podmokła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i kolorowo, dla mnie bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne fotografie i ciekawy blog, zostaję obserwatorką :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałem napisać o liściach kaffir ale widzę, że już masz chętnego do wysłania ci tego świetnego specyfiku. Chciałem dodać, że zdobyłem je właśnie od blogera z anglii, który bez pytania przysłał mi paczkę z różnymi cudami.
    Kulinarna blogosfera wszak do dobrzy i bezinteresowni ludzie (przynajmniej ja takich spotkałem wielu).
    Ja swoją pakę liści zamroziłem i używam chyba już od dwóch lat co najmniej.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkie dzięki i za miłe słowa, i za liście :)
    Kilka sklepów azjatyckich mam w pamięci, więc sprawdzę czy takowe zioło posiadają.
    A "nawieś" co raz bardziej podmokła :(

    OdpowiedzUsuń